Bakje van parmezaan gevuld met linguine en salieroom & caponata en basilicumolie gegarneerd en wat geroosterde pompoenblokjes.

Tijdens een zoektocht naar een passend vegetarisch hoofdgerecht voor het kerstdiner kwam ik dit recept tegen op vegatopia. Ik heb het wel uitgeprobeerd maar het heeft het uiteindelijk niet gehaald, maar ik wil het graag met jullie delen. Het is even werk, maar het ziet er fantastisch uit en het smaakt nog beter. Ik moet denken aan Eric Rotte die ooit kookte op omroep Zeeland en de gevleugelde uitdrukking gebruikte : meack ut me nah.
Het recept is voor vier personen.
Voor de caponata:
3 bosuitjes
1 kleine aubergine
1 courgette
1 rode puntpaprika
1 teen knoflook
3 el olijfolie
1 vleestomaat
zout en peper
4 el balsamico
1/2 el bruine suiker
voor de garnering van pompoen:
1/2 kleine hokkaido-pompoen
2 el olijfolie
peper en zout
voor de basilicumolie:
1 bos verse basilicumblaadjes
peper en zout
11/2 dl extra vergine olijfolie
extra: vijzel
Voor de bakjes:
200 g Parmezaanse kaas (Montello is vegetarisch gestremd)
extra: 1 rond gebakschoteltje of soepkom, 1 vel bakpapier en een potlood om cirkels te maken

Voor de linguine:
200 g linguinepasta
1 geperst teentje knoflook
12 blaadjes verse salie
1 el roomboter
1 dl room
gemalen peper en zout

Dag van te voren:

  • Maak de caponata door de bosuitjes in ringen en de aubergine, courgette en paprika in blokjes te snijden.
  • Pers de knoflook uit.
  • Bak de groenten in wat olijfolie in een koekenpan gedurende zo’n 10 minuten op matig hoog vuur.
  • Blus af met de balsamico en de suiker.
  • Ontvel ondertussen de tomaat door deze met een scherp mes in te kruisen en hem een minuut in kokend water te dompelen. Verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Voeg de tomaat pas de laatste minuut aan de koekenpan toe.
  • Proef of de caponata op smaak is en gebruik zo nodig peper en zout.
  • Schep in een kom, dek af en zet weg.

 

  • Verwijder het zaad uit de pompoen en snijd de pompoen in blokjes. Zet ook dit afgedekt weg tot de volgende dag.

Dag van tevoren:

  • Maak alvast de basilicumolie: doe de blaadjes van een bos basilicum in een vijzel, samen met zout en peper en 11/2 dl olijfolie. Vijzel tot er een groene dressing ontstaat. Proef of de olie goed op smaak is en zet weg in een afgesloten potje of kommetje tot de volgende dag.3 uur van tevoren:
  • Verwarm de oven op 200 graden.
  • Maak de parmezaanbakjes: teken 4 cirkels op het bakpapier door met potlood langs een gebakschoteltje of omgekeerde soepkom een cirkel te tekenen. Leg dit vel op een bakplaat. Wanneer er niet vier cirkels op passen, doe er dan twee per keer.
  • Rasp per rondje 50 gram Parmezaanse kaas, Verdeel de rasp in de cirkel.
  • Laat de kaas 12 minuten smelten in de voorverwarmde oven, hij mag borrelen.
  • Zet ondertussen vier gewoon formaat halfhoge drinkglazen klaar. Zet ze ondersteboven en een stukje uit elkaar.
  • Haal na de baktijd de bakplaat met de borrelende kaascirkels uit de oven. Laat 10 seconden afkoelen en leg de cirkels met een paletmes een voor een over de onderkant van de glazen. Nu is haast geboden, de kaas mag niet teveel stollen. Druk de nu nog flexibele kaasvormpjes voorzichtig aan om mooie grillige bakjes te vormen.
  • Laat ze zo vijf minuten afkoelen. Nu kun je ze op een plaat of bord neerzetten tot gebruik.
  • Wanneer ze helemaal zijn afgekoeld, dek je ze lichtjes af met huishoudfolie. Je wilt niet dat ze zompig worden.

 

Verdere bereiding hoofdgerecht:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Verdeel de pompoenblokjes samen met de olijfolie, peper en zout over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de blokjes zo’n 25 minuten in de oven.
  • Kook halverwege de roostertijd de linguine gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Maak ondertussen ook de saus: pers de knoflook uit en snijd de salie fijn. Fruit ze enkele minuten zachtjes in de roomboter. Voeg er 1 deciliter room aan toe en breng op smaak met peper en zout.
  • Giet de gare pasta af en roer de saus erdoor.
  • Warm de caponata intussen op.
  • Pak vier platte (voorverwarmde) borden.
  • Vul de bakjes voorzichtig met de linguine met saus en plaats de gevulde bakjes in het midden van de borden.
  • Lepel er met beleid hoopjes caponata mooi omheen. Druppel daar de basilicumolie tussendoor en verdeel over dit geheel de geroosterde pompoenblokjes.

#veganistisch #foodblogger