Het gebeurt nogal eens dat ik wat groenten overhoud en even niet weet wat ik er nog mee kan doen.
Weggooien is uiteraard geen optie en lang geleden vond ik bij Isabella Bender een recept om zelf bouillonblokjes te maken. Het is even werk, maar dan in deze zit geen chemische toevoegingen. Het recept schrijft zout voor. Dat hoeft niet want je kunt later zout toevoegen aan je gerecht.
De ingrediƫntenlijst is een aanwijzing, er hoeft niet alles in.
Nodig:
3 eetlepels korianderzaad
1 eetlepel venkelzaad
1 eetlepel peperkorrels
1 eetlepel gemalen piment
750 gram ui
125 gram prei
500 gram wortel
250 gram bleekselderij
250 gram venkel
1 bol knoflook
bosje tijm
takjes rozemarijn
bosje peterselie
bosje selderij
50 gram gedroogde paddenstoelen
100 gram zout (hoeft niet)
Maal de specerijen, was en snijd de groenten en kruiden fijn. Doe alles bij elkaar en maal dit met behulp van staafmixer of een andere keukenhulp tot een fijne pulp. Bekleed een bakblik met bakpapier. En verdeel gelijkmatig de pulp hierover. Zet 1 uur in de oven op 100 graden, met deur dicht. Laat 3 tot 5 uur staan in de oven met de deur op een kiertje (de oven blijft aan staan). Schep het mengsel af en toe om. Haal uit de oven en laat het mengsel afkoelen. De substantie is korrelig en vergelijkbaar met tapenade. Vul nu een jampotje met het mengsel om te bewaren in de koelkast (enkele weken houdbaar). Het overige deel kun je invriezen in ijsblokjesbakjes (12 mnd. houdbaar). Gebruik de bouillon in deze verhouding: 2 eetlepels bouillonblokje op 1 liter water.
Met vriendelijke groeten A3