Rendang van spitskool met atjar ketimoen.

Rendang is een Indisch stoofvlees gerecht en daarvan bestaan talloos veel vegetarische varianten. Ik heb er verschillende uitgeprobeerd, maar deze vind ik het lekkerst. Het is niet zo moeilijk te maken, kost wel wat tijd…..misschien meer voor het weekend?
Snijd een spitskool in hele fijne reepjes. Doe de reepjes kool in een vergiet en bestrooi met 50 gram zout en roer even door elkaar. Zet er een bordje op met daarop iets zwaars. Zet het vergiet in een schaal of op een pan want er gaat vocht uit de spitskool komen. Laat minimaal 2 uur staan en druk af en toe eens wat aan. Daarna heel goed uitspoelen en uitknijpen. Dan nog even drogen in een schone theedoek. Sla deze stap niet over want er komt echt veel vocht uit en de spitskool wordt daarmee veel zachter.

Ondertussen kneus je een stengel citroengras en twee limoenblaadjes (djoeroek poeroet). Snijd een pepertje in kleine ringetjes (houd wat apart voor de garnering). Schil en rasp een centimeter verse gember. Heel fijnsnijden mag ook want een centimeter gember raspen is onhandig. Verhit wat olie in een pan met dikke bodem en fruit daarin de kool samen met het pepertje (zonder de zaadjes), de limoenblaadjes, de gember en het citroengras. Na een minuutje of vijf doe je er 75 ml ketjap manis in samen met 50 ml gembersiroop, 2 el sambal en 250 ml groentebouillon. Laat 30-45 minuten stoven op een laag vuur met deksel op de pan. Roer regelmatig. Aan het einde kan het deksel van de pan om het vocht wat te laten verdampen als dat nodig is.

Geef er rijst bij, met wat atjar Ketimoen en alles wat je verder lekker vindt bij dit gerecht.

Atjar Ketimoen

(Zuur van komkommer)
1½ Komkommer
1 dl Azijn
1 tl Koenjitpoeder
1 tl Djahépoeder
1 tl Sambal Oelek
3 tl Suiker
Halveer de komkommers in de lengte, verwijder de zaadlijsten en halveer
opnieuw in de lengte en snij in diagonale stukjes van 1,5 cm.
Doe de stukjes in een zeef en bestrooi ze licht met zout en laat ze onder druk
Uitlekken, ja alweer………
Kook de azijn op met suiker, koenjit- en djahépoeder.
Voeg de sambal oelek toe en laat afkoelen.
Doe de uitgelekte komkommerstukjes in een kom en giet er het azijnkooksel
over en zet weg.