Schorsenerensoep met salie en gefrituurde schorseneren
Deze keer een lekkere soep van schorseneren in een zelfgemaakte paddenstoelenbouillon. De schorseneer heeft enkele bijnamen, zoals: armeluis asperges of keukenmeidenverdriet. Dat laatste is te verklaren omdat bij het schoonmaken ervan een kleverig sap verschijnt dat moeilijk te
verwijderen is. En omdat de groenten snel bruin verkleuren bij het schoonmaken. Als iemand mij zou
vragen heb je liever schorseneren of asperges? Dan kies ik voor de schorseneer, die smaakt aardser en voller. Probeer het maar eens en ondervindt of ik gelijk heb….
We maken deze keer ook onze eigen bouillon voor ongeveer acht personen .

Dit heb je nodig voor 1,5 liter bouillon:

  • 1 ui, grof gesneden
  • 4 wortelen in stukken
  • 1 bleekselderij stengel met loof in stukken gesneden
  • 2 stengels prei, in stukken gesneden
  • 4 bosuitjes, fijngesneden
  • 4 teentjes knoflook, fijn gesneden
  • handje peterselie, fijngehakt
  • paar takjes verse tijm
  • 2 laurierbladeren
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels (gekneusd)
  • 1 theelepel zout (of meer naar smaak)
  • 2 zakjes gedroogde paddenstoelen
  • scheutje olijfolie of boter

Als je niet alles in huis hebt geen probleem, maar zorg wel voor wortel en prei.

Heb je nog een beetje tomatenpuree over, doe het erbij.

Zo maak je het:

  1. 1. Verwarm de olijfolie of boter in een grote pan.
  2. Voeg ui, bosui, knoflook, prei, wortel en bleekselderij toe. Fruit alles op laag vuur tot de ui lichtbruin is.
  3. Voeg de andere ingrediënten toe en 1,5 liter water.
  4. Laat de bouillon zo’n 30 minuten zachtjes trekken. Niet langer, dan is er kans op wat bittere smaak. Bij voorkeur tegen de kook aan, niet hard laten koken, maar kleine belletje moeten zichtbaar zijn.
  5. Zeef de bouillon en laat liefst een dag staan op koele plek.

Dit heb je nodig voor de soep:

  •  1 kilo schorseneren
  • citroen
  •  1 ui
  • 25 gr boter of twee eetlepels olijfolie
  • Halve eetlepel komijnzaadjes
  •  Peper en zout
  • 150 ml room

Zo maak je het:

  1. Zet alles klaar: pan met 2 liter water met daarin een uitgeperste citroen
    (gaat verkleuring tegen) keukenhandschoenen, snijplank, mes en dunschiller.
  2. Maak de schorseneren schoon met een dunschiller en snij ze in 2 cm lange
    stukjes. (Eén houd je ongeschild achter voor later) Doe de stukjes in de pan met
    citroen. Snij de ui in kleine stukjes.
  3. Smelt de boter of olie in een soeppan en laat de ui zachtjes fruiten tot deze glazig is. Laat de schorseneren even uitlekken en doe ze bij de ui. Even meebakken maar niet bruin laten worden.
  4. Doe de komijnzaadjes erbij met vier fijngesneden blaadjes salie en voeg ruim een liter bouillon toe. Laat ongeveer 20 minuten koken tot de groenten zacht is.
  5. Vis zoveel mogelijk van de salie eruit en zet de staafmixer erin, of doe de soep in de blender. Daarna zeven. Het alternatief is alles door een roerzeef.
  6. Breng terug aan de kook en doe er de room bij en breng op smaak met peper en zout. Vuur mag uit.
  7. Soep warm houden.

Afwerken:

  1. Verhit de frituur op 160 graden
  2. Borstel en was een schorseneer en halveer deze en snij met dunschiller in hele dunne lange repen
  3. Frituur de linten krokant en als laatste even de salieblaadjes frituren.
  4. Laat uitlekken op keukenpapier
  5. Schep de soep in voorverwarmde kommen op diepe borden en garneer met de krokante salieblaadjes en schorseneerlinten.

Ik eet deze soep graag met vers gebakken brood en roomboter van de
kaasboer uit Nisse.

Tips voor groentebouillon: liever geen koolsoorten, bloemkool of broccoli. Deze overheersen snel. Heel lekker is om de groente eerst te roosteren in de oven. Het bruine korstje geeft veel smaak af.

Dit was het voor deze keer, laat weten wat je ervan vond.
Smakelijke groet, A3