SPITSKOOLCRÈME MET AMANDELEN EN KOFFIE

 

Met dit weer toch nog maar een fijn wintergerecht. Een niet alledaagse soep met koffie erin. Vergeet dat er niet in te doen want het haalt de smaak erg naar boven.

Ingrediënten:

1 spitskool

2 gesnipperde sjalotten

2 tenen knoflook

100 g roomboter

6 dl water

2,5 dl slagroom

2 groentebouillonblokjes 6 dl groentebouillon

50 g amandelschaafsel

2 g versgemalen koffiebonen

1 bos bladpeterselie

2 dl arachide olie

300 g paddenstoelen

 

Bereiding:

Maak de spitskool schoon en snijd deze grof. Smoor de sjalot en de knoflook rustig zonder kleuren in de gesmolten boter. Voeg de spitskool toe en laat deze 10 minuten rustig zonder kleuren meesmoren. Voeg het water of bouillon en de room toe. Breng de pan aan de kook en kook de groenten 15 minuten. Pureer de spitskoolcrème in een keukenmachine. Breng op smaak zout en peper, eventueel nog met een half blokje groetenbouillontablet.

Rooster het amandelschaafsel in een koekenpan en meng het met de gemalen koffie.

Blancheer de bladpeterselie 30 seconden in ruim kokend water. Koel terug op ijswater en laat de peterselie goed uitlekken.

Snij de paddenstoelen fijn en bak ze kort in een hete pan met wat boter.

Draai de uitgelekte bladpeterselie met warme arachideolie in de blender.  Hang de olie op in een fijne doek, zodat alleen de groene olie wordt opgevangen. Bewaar de olie in een spuitflesje, kun je later nog gebruiken.

Opmaak:

Doe de gebakken paddenstoelen in kommen en schep de spitskoolcrème erop. Maak de soep af met de crumble en de peterselieolie.