Tarteletjes met tuinbonen, gember en geelwortel
Om maar met de deur in huis te vallen, ik ben dol op tuinbonen. Dit jaar hadden we er, ondanks de droogte, toch best veel uit de moestuin. In het boek ‘Tarteletjes, zoet & hartig’ van Catherine Kluger stond een leuk recept wat ik graag met jullie wil delen. Het zijn ongeveer 30 stuks en vier of vijf kunnen dienen als hoofdgerecht, anders twee per persoon als voorgerecht. Nog een tip van de chef, leg een kleine lepel klaar om te proeven, wel afspoelen na proeven… Koken is proeven en niet bang zijn voor smaak! Laat ook vooral je eigen smaak bepalend zijn, afwijken van het recept mag!!
INGREDIËNTEN
- 100 g gedopte tuinbonen, vers of uit de diepvries
- 1 eetlepel olijfolie
- de geraspte schil en het sap van 1 limoen
- een stukje verse gember van 1 cm, fijngehakt of geraspt
- 1 theelepel Kurkuma
voor het deeg
- 200 g bloem of patentbloem
- 90 g ijskoude boter, in blokjes
- 1 ei
- 20 ml ijskoud water
voor de quichevulling
- 4 eieren
- 90 ml slagroom
- 250 ml kokosmelk
- Als je wil kun je er nog een eetlepel doperwtjes en/of heel fijn gesneden stukjes rode paprika doormengen voor de kleur. Blancheer wel eerst de erwtjes en de paprika.
VOORBEREIDEN
Meng de bloem met een snufje zout. Voeg de blokjes boter toe. Meng de boter zo snel mogelijk met je vingertoppen door de bloem tot het mengsel op fijn kruim lijkt. Voeg het met het water losgeklopte ei toe. Meng weer zo snel mogelijk met je handen tot een samenhangend deeg. (Je kunt dit karweitje ook in een keukenmachine doen.) Wikkel de bal deeg in plasticfolie en laat het deeg minstens 2 uur in de koelkast rusten.
BEREIDEN
Verwarm de oven voor op 160 °C.
Neem de bal deeg uit de koelkast. Plet het deeg iets door er zachtjes met een deegroller op te tikken. Bestuif het werkvlak met bloem. Rol er het deeg op uit tot een rechthoek die zo groot is als de bakplaat. Prik het deeg hier en daar lichtjes in met een vork. Leg het deeg op de bakplaat en zet er een tweede bakplaat op. Bak het deeg 20 minuten voor in de oven. Neem het deeg dan uit de oven. Steek met een uitsteekvormpje ongeveer 30 cirkels uit het deeg en laat ze afkoelen.
Maak de quichevulling: doe de eieren, slagroom, kokosmelk en wat zout en peper in een kom en klop met een garde tot alles goed gemengd is en eventueel aangevuld met doperwtjes en paprika.
Blancheer de tuinbonen in kokend, gezouten water. Geen deksel op de pan, dan blijft de kleur beter behouden. Giet de tuinbonen af en laat ze schrikken onder de koude kraan om het kookproces te stoppen en ze ook mooi heldergroen te houden. Nu even wat werk, het witte vliesje van de tuinbonen eraf halen. Het is minder bitter en staat mooier.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit er de sliertjes limoenschil, fijngehakte gember en het geelwortelpoeder in. Giet er het uitgeperste limoensap bij en verhit al roerend tot een goudgele pasta. Schep deze pasta door de quichevulling. Breng op smaak met zout en peper. Schik 2 of 3 tuinbonen in elk siliconenvormpje, maar in een poffertjespan gaat het ook. Giet de quichevulling over de tuinbonen. Bak ca. 20 tot 25 minuten in de oven of zoals je altijd poffertjes maakt, gewoon op het fornuis.
Neem de mini custards uit de oven of pan en laat ze afkoelen tot ze gestold zijn. Stort de afgekoelde, gestolde mini custards voorzichtig uit de vormpjes. Schik de mini custards op de voorgebakken deegcirkels. Bak de tarteletjes nog ongeveer 10 minuten af rond de 180 in de oven voor je ze gaat serveren.
Voor het mooie bordje schik je de tarteletjes op een groot bord en kun je er nog enkele tuinboontjes en/of wat gare paprikastukje rondom schikken. Als het in huis is nog wat fijngehakte peterselie er overheen en voorzichtig wat paprikapoeder voor de mooi. Lekkere salade erbij en de vegetarische hoofdmaaltijd staat op tafel.
Groeten van Chef A3