Mijn kinderen waren dol op de boeken van Francine Oomen. De Lena Lijstjes en de HOI serie (Hoe overleef ik) met Rosa van Dijk als hoofdpersoon werden verslonden. De boeken waren herkenbaar, grappig geschreven en leuk geïllustreerd. Maar toen werd het een tijd stil rondom Francine Oomen. Ik dacht eigenlijk dat Francine aardig wat geld had verdiend aan deze boeken en niet meer zo nodig hoefde te schrijven. Op 4 februari zag ik het programma De wandeling op televisie. Joris Linssen wandelde met Francine door de duinen in Bergen aan Zee. Door dit programma kwam ik er achter dat de stilte rondom Francine Oomen een andere reden had. Francine stopte vier jaar geleden abrupt met schrijven. De druk van het succes werd haar te groot, de verwachtingen, het moeten produceren, ze was had een burn-out. Haar relatie werd vrij plotseling beëindigd, haar kinderen vlogen uit en haar moeder werd dement en overleed. Francine was ontzettend moe, werd depressief en kon niet meer schrijven. ‘Hoe overleef ik mijn writersblock’, ‘Hoe overleef ik mijn depressie’ ‘Hoe overleef ik mijn gebroken hart’ waren op haar van toepassing. Het leven had voor haar weinig zin meer. Ze ging in therapie om oude shit op te ruimen. Ze ging ronddwalen in Tinderwonderland om te daten. Ook kwam ze er achter dat haar depressieve klachten te maken hadden met de overgang.

 

Francine werd min of meer overvallen door een reeks symptomen, van breinblubber tot opvliegers en wist eigenlijk niks van de overgang. In de overgang heb je heel weinig reserve meer, dit geeft haar gelegenheid om schoon schip te maken en verder te groeien, hoe moeilijk het ook is. Francine merkte ook dat de overgang een taboe onderwerp is. Het wordt weggemoffeld en ontkend.

Francine maakte van deze moeilijke tijd een geweldig nieuw boek, een graphic novel, op een typemachine (lekker langzaam) en rijk geïllustreerd met haar tekeningen. Het boek heet ‘Francine stroomt over’ Bekijk de eerste pagina’s van dit boek dat 19 april verschijnt.  Ik zit midden in THE CHANGE, heel herkenbaar voor mij en aangezien ik 20 april weer een jaartje ouder word, vind ik Oomen stroomt over een mooi en toepasselijk cadeau. Het staat op mijn verlanglijstje. De foto en tekeningen zijn afkomstig van de Facebookpagina van Francine Oomen.