‘het haasje zijn’  –  diegene zijn die er voor opdraait
Sinds een paar jaar ga ik af en toe een dagje incognito door het leven en speel ik een rol als figurant. Nu moet je niet denken dat ik straks ineens in beeld verschijn als je naar je favoriete serie op tv zit te kijken hoor. Voorlopig kom je me slechts nu en dan tegen op een vakantiefoto of een familiekiekje.
Toch zou het kunnen dat ik ineens onverwacht opduik als je nietsvermoedend op de trein staat te wachten of als je net in de rij staat om iets lekkers te kopen bij het plaatselijke winkeltje.
De vraag is natuurlijk of je me zou herkennen, maar opvallen doe ik wel een beetje.
Ik ben namelijk figurant bij de Stoomtrein Goes – Borsele. De stoomtrein, die al jaren tussen Goes en Hoedekenskerke rijdt, beeldt een spoorwegbedrijf uit de jaren ’30 uit.
Als je op het emplacement in Goes tussen de oude treinstellen, het prachtige tractie-gebouw en de gezellige goederenloods loopt, heb je het gevoel alsof je teruggaat in de tijd. De tijd toen je oma nog een meisje was.
Om het historische plaatje compleet te maken, zijn we regelmatig met een groepje figuranten aanwezig in en rond de trein. We flaneren wat over het perron in onze jaren ’30-jurken, maken een praatje met de reizigers, pakken er in de trein gezellig ons haakwerkje bij en keuvelen wat over koetjes en kalfjes.
In Hoedekenskerke aangekomen kunnen we de verleiding meestal niet weerstaan om even naar ’t Wienkeltje van Wullempje te wandelen, door sommigen van ons liefkozend ‘Bart’s Buurtsuper’ genoemd. Willem de Bart was een marskramer die in 1900 geboren werd en die vrijwel zijn hele leven in het pittoreske huisje woonde. Zijn oma en zijn tante hadden er een snoepwinkeltje en Willem ging langs de deuren met fournituren en alles wat een huisvrouw verder nog nodig kon hebben.
Het snoepwinkeltje wordt tegenwoordig gerund door vrijwilligers en het huisje is een piepklein museumpje geworden.
Als je af en toe eens lekker wilt onthaasten, dan kan ik je van harte aanraden om je als figurant bij ons aan te sluiten. Het is een heerlijke afwisseling met de dagelijkse hectiek van werk en gezin. 
De eerste stoomtreinrit in het nieuwe jaar vindt traditiegetrouw plaats op Eerste Paasdag. De Paashaas mag daarbij natuurlijk niet ontbreken. Hij heeft zijn pak inmiddels uit de mottenballen gehaald en maakt zich op voor twee gezellige dagen op de trein. De mandjes met paaseitjes staan al klaar.
En de grote vraag is nu natuurlijk: ‘wie is er dit jaar het haasje?’
Tut de volgende keer,
 http://figurantengroepontspoord.nl/